کد مطلب:556 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:270

آموزش پزشکی
س 1308: دانشجویان دانشگاه پزشكی (دختر یا پسر) برای آموزش چاره ای جز معاینه فرد اجنبی از طریق لمس و نظر ندارند و چون این معاینات جزء برنامه درسی است و برای كارآموزی و آمادگی آنان برای معالجه بیماران در آینده مورد نیاز است و عدم انجام آن باعث می شود از تشخیص بیماری افراد مریض عاجز باشند و این امر منجر به طولانی شدن دوران بیماری افراد بیمار و گاهی فوت آنان می شود، بنابر این آیا این معاینات جایز است یا خیر؟





اگر از موارد ضروری برای كسب تجربه و آگاهی از نحوه درمان بیماران و نجات جان آنان باشد، اشكال ندارد.





س 1309: در صورتی كه هنگام ضرورت، معاینه بیمارانی كه محرم نیستند، توسط دانشجویان رشته پزشكی جایز باشد، مرجع تشخیص این ضرورت چه كسی است؟





تشخیص ضرورت موكول به نظر دانشجو با ملاحظه شرایط است.





س 1310: گاهی در هنگام آموزش با مسئله معاینه غیرمحارم مواجه می شویم و نمی دانیم این كار برای آینده ضرورت دارد یا خیر؟ ولی بهر حال جزئی از روش درسی دانشگاهها و وظیفه دانشجویی رشته پزشكی و یا حتّی تكلیفی از طرف استاد است با توجه به این مطالب آیا انجام معاینات مزبور برای ما جایز است؟





مجّرد این كه معاینه پزشكی، از برنامه های آموزشی و یا از تكالیف استاد به دانشجو است، مجوّز شرعی برای ارتكاب امر خلاف شرع محسوب نمی شود بلكه ملاك دراین زمینه فقط نیاز آموزشی برای نجات جان انسان و یا اقتضاء ضرورت می باشد.





س 1311: آیا در معاینه نامحرم كه بخاطر ضرورت آموزش پزشكی وكسب تجربه و مهارت صورت می گیرد، بین معاینه اعضای تناسلی و سایر اعضای بدن تفاوت وجود دارد؟ بعضی از دانشجویان كه بعد از اتمام تحصیل برای معالجه بیماران به روستاها و نقاط دوردست می روند، گاهی مجبور به زایمان زن و یا درمان آثار آن از قبیل خونریزی شدید می شوند، این كار چه حكمی دارد؟ بدیهی است كه اگر این خونریزی و بیماریهای دیگر بسرعت درمان نشود حیات زنی كه تازه زایمان كرده، در خطر خواهد بود، با علم به اینكه شناخت راههای معالجه این بیماریها مستلزم كارآموزی در هنگام تحصیل علم پزشكی می باشد؟





هنگام ضرورت فرقی، بین حكم معاینه اعضای تناسلی و غیر آنها نیست و ملاك كلی، احتیاج به تمرین و فراگیری علم پزشكی برای نجات جان انسان می باشد و در این موارد باید به مقدار ضرورت اكتفا شود.





س 1312: غالبا در معاینه اعضای تناسلی اعم از اینكه توسط فرد مماثل صورت بگیرد یا خیر، احكام شرعی مانند نگاه كردن پزشك یا دانشجو از طریق آینه، رعایت نمی شود و چون ما برای فراگیری چگونگی تشخیص بیماریها از آنان تبعیت می كنیم، وظیفه ما چیست؟





تحصیل و فراگیری علم پزشكی از طریق معایناتی كه فی نفسه حرام هستند، در مواردی كه یادگرفتن این علم و شناخت راههای درمان بیماریها متوقف بر آن باشد، اشكال ندارد، مشروط بر اینكه دانشجو اطمینان داشته باشد كه توانایی نجات جان انسانها در آینده متوقف بر اطلاعاتی است كه از این طریق بدست می آید و همچنین مطمئن باشد كه در آینده درمعرض مراجعه بیماران بوده و مسئولیت نجات جان آنان را بر عهده خواهد داشت.





س 1313: آیا نگاه كردن به عكس مردان و زنان غیرمسلمان كه در كتابهای اختصاصی رشته درسی ما بصورت نیمه عریان وجود دارد جایز است؟





اگر به قصد ریبة نباشد و خوف ترتّب مفسده هم در آن وجود نداشته باشد، اشكال ندارد.





س 1314: دانشجویان رشته پزشكی در خلال تحصیل، عكسها و فیلم های مختلفی را از اعضای تناسلی بدن به قصد آموزش می بینند، آیا این عمل جایز است یا خیر؟ دیدن عورت غیر مماثل چه حكمی دارد؟





نگاه كردن به فیلم ها و تصاویر فی نفسه اشكال ندارد به شرط اینكه به قصد لذت نبوده و خوف ارتكاب حرام هم وجود نداشته باشد. آنچه حرام است نگاه به بدن غیر مماثل و لمس آن است و نگاه به فیلم یا عكس عورت دیگران هم خالی از اشكال نیست.





س 1315: زن در هنگام وضع حمل چه تكلیفی دارد؟ و زنان پرستار كه به زنهای دیگر درهنگام وضع حمل كمك می كنند، نسبت به كشف عورت و نگاه كردن به آن چه تكلیفی دارند؟





جایز نیست زنان پرستار عمدا و بدون اضطرار، به عورت زنان در هنگام وضع حمل نگاه كنند و همچنین پزشك هم باید از نگاه كردن و لمس بدن زنی كه بیمار است ،تا زمانی كه اضطرار پیدا نكرده، خودداری كند و بر زنان واجب است كه در صورت توجه و توانایی، بدن خود را بپوشانند و یا از كس دیگری بخواهند این كار را انجام دهد.





س 1316: در خلال تحصیلات دانشگاهی، برای آموزش از دستگاههای تناسلی مصنوعی كه از مواد پلاستیكی ساخته شده اند استفاده می كنند، نگاه كردن و لمس آنها چه حكمی دارد؟





آلت و عورت مصنوعی حكم عورت واقعی را ندارد و نگاه كردن و لمس آنها اشكال ندارد مگر آنكه به قصد ریبة بوده و یا موجب تحریك شهوت گردد.





س 1317: مباحث من راجع به تحقیقاتی است كه در محافل علمی غرب راجع به تسكین درد از طریق معالجه با موسیقی، معالجه با لمس، معالجه با رقص، معالجه با دارو و معالجه از طریق الكتریسیته مطرح است و مباحث آنان در این زمینه نتیجه هم داده است، آیا شرعا مبادرت به این تحقیقات جایز است؟





تحقیق راجع به امور مذكور و آزمایش مقدار تأثیر آنها در درمان بیماریها شرعا اشكال ندارد به شرطی كه مستلزم ارتكاب اعمالی كه شرعا حرام هستند نباشد.





س 1318: آیا در صورتی كه آموزش اقتضا كند، جایز است زنان پرستار به عورت زن دیگر نگاه كنند؟





اگر درمان بیماریها و یا نجات نفس محترمی متوقف بر درسی باشد كه یاد گرفتن آن مستلزم نگاه به عورت دیگران است، اشكال ندارد.